Gamzigradska Banja – Gamzigrad Srbija

gamzigradska-banja-mapa

GAMZIGRADSKA BANJA SRBIJA

Na samom koritu Crnog Timoka, 11 km zapadno od Zaječara (istočna Srbija), 220 jugoistočno od Beograda, u blizini istoimenog sela, nalazi se Gamzigradska Banja.

hotel-gamzigradska-banja
Hotel u Gamzigradskoj Banji – Srbija

Gamzigradska Banja okružena šumovitim brežuljcima i cvetnim proplancima, na nadmorskoj visini od 160 m, ima umerenokontinentalnu klimu sa podplaninskim elementima.
Priroda je ovde podarila više izvora mineralne lekovite vode (jedan je u samom koritu Crnog Timoka), ali se koriste samo četiri.
Ostaci rimskog carskog grada Felix Romuliana (III vek), koji se nalaze 3 km od Banje, ukazuju na to da su ove lekovite terme korišćene još u antičko doba.

Međutim, najstarije poznate pisane podatke o ovim mineralnim vodama ostavio je baron Herder, u svojim spisima iz 1835. koji se odnose na istraživanja rudnih bogatstava Srbije;
prva terapijska kupanja datiraju iz 1890. Izgradnja i uređenje kupatila počinje 1920, a prvu detaljnu hemijsku analizu vode obavio je 1922. prof. Sima Lazinić.

Prva ozbiljnija kaptaža izvora u Gamzigradskoj Banji izvršena je 1925. Prema temperaturi (38°-43° C) i hemijskom sastavu vode se svrstavaju u zemno-alkalne hiperterme odnosno akroterme; koriste se za lečenje većeg broja bolesti, kupanjem i pijenjem.

gamzigradska-banja-mozaik
Mozaik u Gamzigradskoj Banji

Posećenost Gamzigradske Banje naglo je povećana otvaranjem Zavoda za specijalizovanu rehabilitaciju „Gamzigrad”, 1978.
Uz korišćenje najsavremenije opreme, u Zavodu Gamzigradske Banje  se daje stručna dijagnostika i sprovodi lečenje i rehabilitacija primenom hidro (na raspolaganju su tri bazena i više kada), kinezi, vakum, laserska, parafino, foto, magneto i fizioterapija, ekstenzija kičme, akupunktura laserskim stimulatorom, masaža…

Šumovita pobrđa i bistri Timok (pogodan za ribolov), značajni arheološki i kulturni lokaliteti, zatvoreni bazeni s toplom vodom, brojni sportski tereni, učinili su Gamzigradsku Banju prijatnim mestom za odmor i rekreaciju i zdravih posetilaca, a za žitelje Zaječara, Negotina, Boljevca… omiljenim izletištem tokom cele godine.

gamzigrad-felix-romuliana
Rimski Grad – Felix Romuliana – Gamzigrad

Na samo četiri kilometra od centra ovog prirodnog lečilišta, iznad sela Gamzigrad, nalaze se ostaci kasnoantičkog utvrđenja, jednog od četiri rimska grada na našem tlu – Feliks Romuliana; u blizini sela Planinice, na lokalnom putu Zaječar-Boljevac, je manastir Krepičevac, izgrađen početkom XVI veka…

Mogući su izleti do Zaječara s posetom muzeja i grnčarske radionice Velimira Djorđevića, jednog od najpoznatijih srpskih samoukih vajara,
Borskog jezera (20 km),
Zlotske pećine (30 km), ili do Negotina (50 km),
Rajačkih pivnica,
Vratnjanskih kapija,
Kladova i đerdapa.

reka-vratina-kapija-vrata
“Kapije/Vrata” na reci Vratini – prirodni fenomen

Gamzigradska Banja je domaćin đurđevdanskog sabora, Zlatnih ruku, Dana božura… a leti u okolnim selima (Grljan, Vražogrnac, Kotlujevac, Lenovac…), održava se još nekoliko tradicionalnih sabora narodnog stvaralaštva.